Yogaens mystiske historie

Mystisk disiplin

Yoga er en eldgammel disiplin fra India som vi mennesker de senere tiårene har brakt tilbake. Selve ordet er meget gammelt også, og på sanskrit betyr ordet “tilslutning” på norsk. Dette referer da til at du tilslutter deg åndene som du beveger deg inn i. Den mystiske disiplinen bak yoga er meget spennende, og dens historie kan fort blende selv den minst troende. Dette er virkelig en disiplin som har fortjent sin posisjon i samfunnet, men de færreste vet akkurat hvordan den oppsto.

En debatt om opprinnelse

Akkurat når yoga oppsto har vært, og vil kanskje alltid være, en stor debatt. Det handler simpelthen om at det er vanskelig å definere yoga. I dag kan du definere yoga som alt fra enkle pusteøvelser til ekstremt krevende fysiske øvelser som du bør være smidig for å klare. Konsensus er derimot at disiplinen oppsto i det gamle India. En av de mest populære teoriene er at yoga oppsto i Indusdalen mellom 2000 og 3000 år før Kristus. Allerede 500 år før Kristus så ble derimot yoga nevnt i mange tekster, noe som beviser hvor gammel disiplinen faktisk er. Mens buddhismen, hinduismen og jainismen tok større og større form, så skulle yoga fort også bli en mer sentral del her. Den er til den dag i dag den aller mest populære formen for meditasjon i religioner som ikke legger stor vekt på bønn. Dog skal det nevnes at selv bibelen nevner meditasjon som fort kan minne om disipliner som ligner yoga. Yoga er rett og slett noe som en kan finne i alle kulturer rundt om i verden!

Vestlige samfunns adopsjon

I det vestlige samfunnet ble derimot ikke den klassiske formen for yoga oppdaget før på 1800-tallet. De lærde i Europa oppdaget indisk litteratur og deres fantastiske yoga. Det skulle derimot ikke bli en aktivitet vi drev med på lang tid. Ikke før veksten av innvandrere kom ble yogaen virkelig importert. Selv om vi visste om den, og selv om vi visste hva den baserte seg på, så hadde nok de færreste tenkt tanken at denne kunne være noe for oss. Det handlet nok aller helst om at yoga først og fremst var en religiøs disiplin. Når den derimot ble en form for spirituell rensning, fysisk aktivitet og ikke minst en demper av stress, så slengte bølgene seg på også i Vesten. Det har gjort til at yoga er en av de aktivitetene vi virkelig ikke kan overse i dagens samfunn!

Enkelt å starte

Det aller beste med yoga er at du ikke trenger å være en ekspert for å utføre det, og kravet til utstyr er minimalt om ikke helt borte dersom du bare skal gjøre grunnleggende øvelser. Dermed kan du utføre yogaøvelser akkurat der du måtte ønske det. Enten det er i en liten pause på jobben, eller hjemme på ditt trygge rom, så kan du slenge ut matta og sette i gang. Jobb med pusten, strekk musklene godt og bare fokuser på alt annet enn stresset. Yoga er simpelthen den neste store aktiviteten, så her gjelder det å bare slenge seg på med en gang!