Yogaens beste elever

Yogaen har en stolt historie. Denne indiske tradisjonen var først og fremst kun rettet mot religion i Øst-Asia, men den har i dag blitt en moderne farsott. Aldri før har flere drevet med yoga. Det krevdes derimot en rekke krefter for å få yogaen opp og frem, og da spesielt fra en gruppe personer som jobbet hardt for å få den til toppen. Disse er mestere innen disiplinen, og mange skapte sin egen form for yoga. Hvem er egentlig yogaens beste elever?

Tirumalai Krishnamacharnya

Mannen med et av de lengste og mest kompliserte navnene nordmenn noensinne har sett hadde også en bemerkelsesverdig historie som person. Han har ofte blitt dømt som den moderne yogaens far. Aller mest kjent er nok Krishnamacharnya for at han hevdet å kunne holde igjen hjerteslagene sine. Det er en bemerkelsesverdig kunst som mange elever av yoga siden har forsøkt å mestre. Han ble også anerkjent for å ha brakt eldgamle disipliner og øvelser tilbake, og for å ha satt yoga på agendaen som et helsealternativ.

Swami Sivananda

Der Krishnamacharnya var en mer offentlig person holdt Sivananda seg mer tilbake. Han var en ydmyk person som nærmest dedikerte hele sitt liv til yogaen. Mest kjent er nok Sivananda for å ha skrevet ned 18 karakteristikker som yogier, altså yogaens læremestere, bør besitte. På toppen av alle disse satte han, kanskje overraskende for noen, humør og latter. Det er ofte oversett i en så seriøs disiplin som yoga, men hvordan skal en kunne fjerne stresset uten glede? Sivananda sine verk skulle dessuten sette en standard til etterfølgelse.

B K S Iyengar

Iyengar var en av Krishnamacharnya sine aller første studenter, og det synes både i hans stil og hans liv. Iyengar var den personen i yogaens historie så langt som kjempet hardest for å spre budskapet. Han har ofte blitt dømt som dens sprednings far, mens Krishnamacharnya var dens moderne opprinnelses far. Det skal sies at Iyengar mest sannsynlig var så villig til å dele yogaen grunnet den effekten yoga hadde på hans liv. Da han vokste opp hadde han en rekke sykdommer som truet hans liv, noe som åpnet døren for yoga. Yogaen gjorde store mirakler i hans liv, og det skulle ta hele 95 år før han døde. Ved den alderen var han derimot langt fra en grønnsak. I motsetning til majoriteten av 95-åringer, så kunne Iyengar balansere på hodet i over en halvtime, selv i den alderen!