Hva er kundalini-yoga?

Ordet kundalini referer i hinduismen til en energistrøm i kroppen. Denne energien er guddommelig og feminin, og kundalini-yoga har som mål å vekke denne energien i kroppen til den som praktiserer. Yogaformen er en av de eldste, og kom til vesten allerede på 1960-tallet. Den formen for kundalini-yoga som de fleste av oss praktiserer i dag består av meditasjon, mantraer og de fysiske bevegelsene som uttrykker kraft og energi. Sammen skal disse metodene styrke både kropp og sinn, og gi kunnskaper om ens egen fysiske og psykiske kraft og energi.

Kundalini er ansett for å være en dypt spirituell form for yoga, og krever en dedikert guide. Det er en kraftfull energi som vekkes, og som med all annen kraftig energi må den kanaliseres på riktig måte for å være effektfull. Det er snakk om vår livskraft, og den vil vi ikke misbruke. Kundalini-yoga er en form som kombinerer det fysiske med yoga og komme seg i form, og det spirituelle, sjelelige som handler om å komme i kontakt med sitt aller innerste.

Kundalini-energien sitter i ryggradens base, og visualiseres i hinduismen som en sammenkrøllet slange. Ved å bruke pust og bevegelse vekker man den ellers sovende slangen, eller energien som det egentlig er. Dette kan forårsake kraftige reaksjoner, og kundalini-yoga har derfor av mange blitt fryktet. Men med god veiledning og gode forberedelser kan kundalini-yoga sette deg i kontakt med deler av ditt indre som du ikke ante noe om, og vekke en forbløffende kraft i deg.

Energien er faktisk så kraftig at forskere har spekulert i om denne formen for yoga kan stimulere psykedeliske stoffer som allerede finnes i kroppen fra naturens side. Dette er så klart vanskelig å bevise, så for de aller fleste av oss er kundalini-yoga kun en form for fysisk, mental og spirituell trening i en ellers travel og stressende hverdag.